
Nå dina affärsmål med en smart marknadsföringsstrategi. Så här gör du.
Idag finns det oändliga möjligheter till att jobba med marknadsföring. Speciellt digitalt som erbjuder många olika lösningar och kanaler. I den kontexten kan det kännas en smula överväldigande, för vad skall man välja och hur skall man som mindre aktör hänga med i utvecklingen när man just startar upp? Där kommer en tydlig strategi in. Den ger ditt företag fokus på målen och hjälper dig att välja bort både kanaler och möjligheter som inte stödjer dina affärsmål eller relationen du vill skapa med just din målgrupp.
I den här artikeln delar jag med mig av ett enkelt upplägg som du kan använda dig av för att skapa en tydlig marknadsföringsstrategi för din verksamhet.
Innan vi går in på själva strategiarbetet och upplägget vill jag tipsa dig om ett ramverk som hjälper dig att planera och följa upp. Jag brukar ofta jobba med mina kunder efter just detta ramverk som heter see, think, do, care som Avinash Kaushik skapade just för att förenkla och skapa relevans.
Enkelt förklarat hjälper det dig att följa kunden i deras beslutsresa mot ett köp av den vara eller produkt som du erbjuder. Då ramverket hjälper dig att ta en mer holistisk approach till att planera dina aktiviteter, men även följa upp dem:
Ett enkelt upplägg för en marknadsföringsstrategi
Nuläge
Det första du behöver göra är att skapa dig ett nuläge. Hur ser din marknad ut? Vilka trender, konkurrenter osv ser du? Hur många produkter säljer du nu? Och vilken marknadsandel har du? Här samlar du även den statistik du har på besökare, följare och eventuella nyhetsbrevsprenumeranter.
Utmaningar
Här samlar du alla dina utmaningar som är relevanta i marknadsföringssammanhang. Det vill säga, utmaningar som din marknadsföring kan hjälpa till att lösa. Tex låg kännedom hos målgruppen.
Dina affärsmål och vision
Definiera tydligt dina affärsmål för perioden som strategin skall gälla. Här definierar du även din vision för din verksamhet.
Målgrupp
Vem riktar du dig till? Vad vet du om dem? Allt från intressen, till ålder, de tidningar de läser och där de finns online. Tänk även på att dokumentera om du vet något om deras beteende online. Samt om du vet vad deras pain points, behov och drivkrafter är. Det är viktig information som kan hjälpa dig att bli mer relevant i din marknadsföring.
Välj dina kanaler
Vilka kanaler finns din målgrupp i? Från sajter, till event, till tidningar. Vart når du din målgrupp?
Innehåll och budskap
Vilket budskap och vilket innehåll kan du nå din målgrupp med och i vilken kanal? Tänk här på att utgå från att din kund kommer att befinna sig i olika faser. Hur kan du kommunicera med dem och vart?
KPI
Tydliga KPIer behövs för att du skall kunna mäta och följa upp alla de aktiviteter som du gör. Sätt en tydlig KPI, det vill säga mätpunkt för varje aktivitet som du gör. På det här sättet vet du vad som fungerar och vad som inte fungerar. Det kan du därmed välja bort. Ett exempel på en KPI kan vara att du gör en digital marknadsföringsaktivitet med syfte att få din målgrupp att fylla i ett kontaktformulär på din hemsida. Då skall du spåra och utvärdera hur många personer som fyllde i formuläret, från den specifika kampanjen. Det finns gratis teknik som hjälper dig att både mäta och följa upp idag.
Budget
Sätt en tydlig marknadsföringsbudget. Tänk gärna på att fördela den efter ramverket jag nämnde ovan så att du har mer kontroll på hur mycket pengar som du spenderar på varumärkesbyggande aktiviteter. Versus konverterings drivande aktiviteter. Om du inte har en stor budget, så är det ännu viktigare att du definierar en budget istället för att göra små investeringar i mediaköp här och där. Ett exempel på detta är att sponsra inlägg i sociala medier. Genom att sätta en budget har du koll på hur mycket pengar du har till ditt förfogande och kan därmed planera och följa upp bättre,
Verktyg
Vilka verktyg har du till ditt förfogande för att uppnå dina mål? Eller behöver du skaffa verktyg? Ett exempel på detta kan vara tex ett CRM, teknik eller andra verktyg som hjälper dig i ditt marknadsföringsarbete.
Hur följer du upp?
Vilken process har du för att utvärdera de marknadsföringsaktiviteter du gör? Här förlorar många företag idag pengar då de saknar steget att utvärdera. Vill du få ett övertag mot konkurrensen och även bli bättre i din marknadsföring, är detta ett steg som kan hjälpa dig nå dina mål snabbare.
När du väl satt din strategi är allt du behöver du göra att skapa din plan fram med aktiviteter. Här rekommenderar jag att jobba kvartalsvis men med en överblick för året.
Om Skribenten
@veronica.stenberg (instagram)
@veronica.vain (twitter)
Kommentera